Starten på prosjektet
Gro og mannen Terje har bodd på Slettum siden 1999. Hagearbeidet begynte i takt med livets naturlige endringer. Når barna ble voksne og flyttet hjemmefra, fikk Gro og Terje mer tid til seg selv og nye muligheter spirte fram. “Hagen vår, som engang var en livlig fotballbane, ble til et lerret for mine kreative drømmer. Med en allerede eksisterende mur som utgangspunkt, kom ideen om et drivhus til liv” forteller Gro. Inspirert av Instagram, hagemesser, og nydelige steder som "Hagen på Kjos" i Ullensaker og "Ingunns hage" i Stavern , begynte Gro å samle ideer og elementer som hun likte godt. Hun forteller med engasjement om en konstant fornyende reise og en evig utforskning av nye hageideer.
Utfordringer underveis
Selv om Gro motiveres av gjennomførte hageprosjekter, holder hun seg til overkommelige mål. “Etter hvert skjønte vi at ved å fokusere på små prosjekter, unngår vi å ta på oss mer enn vi kan håndtere. Den største testen kom da drivhuset ankom som et enormt puslespill. Men med min manns ukuelige innsats kom det opp raskt” minnes Gro.
Balansen mellom estetikk og funksjonalitet
Gro forklarer hvordan solens bevegelser er plantenes beste venn – og legger føring for hvordan hun har valgt ut fordelingen av de forskjellige sonene i hagen. “Rundt drivhuset har vi skapt en arbeidsplass, hvor jeg, takket være mannens dyktighet, har en skreddersydd arbeidsbenk. På baksiden av drivhuset har jeg anlagt en kjøkkenhage, hvor urter og grønnsaker skal få spire og gro” beskriver hun. I tillegg har Gro og Terje anlagt en koselig grillplass, med krakker og en varmende bålpanne ved drivhuset. Her er det best solforhold på vinteren og plassen brukes flittig gjennom denne årstiden fra kulden melder sin ankomst.

Det mest givende
Vi spurte Gro om hva hun syns er det mest givende og tilfredsstillende med hagearbeidet så langt. “Det mest tilfredsstillende med hagearbeid er å kunne sette seg ned, ta et øyeblikk, og nyte resultatene. Arbeidsroen vi oppnår er verdifull, og når våren nærmer seg, er gleden stor ved det nye som spirer. Det er en fryd å oppdage nye, flotte stauder som gir liv til vår lille hage” deler Gro med i håp om å inspirere flere til å gjøre jobben, for så å nyte.

Årstidens rolle i hagearbeidet
Gro forteller videre litt om hvordan årstidene spiller en rolle i det hagearbeidet hun gjør, og de forskjellige arbeidsoppgavene årstidene krever for å gi hagen det beste utgangspunktet. “Vårens spirer markerer starten på hagesesongen; vi rydder opp etter vinterens herjinger og begynner med vårplanting. Høsten betyr forberedelser for vinteroppbevaring av planter som georginer og pelargonia” påpeker Gro. Videre forteller Gro om hvordan drivhuset forlenger hagesesongen med noen måneder, fra april til september, noe som gjør at hun og Terje kan nyte uteområdet litt ekstra utover høsten.

Fremtidsplaner for hagen
“Selv om vi ikke har konkrete planer for de nærmeste årene, gleder vi oss til vinterens inspirasjon for neste sesong“ deler hun. Planene til Gro inkluderer flere hagevandringer for å finne nye ideer og bringe dem hjem. “Det blir nok noen turer innom Instagram også i løpet av vinteren for å finne inspirasjon og ideer der” forteller Gro. Selv driver hun sin egen konto, hvor hun håper å være til inspirasjon for andre. Kontoen hennes heter @drivhuset_slettum.
Valget av stein
I hagen på Slettum setter Herregård-serien sitt preg på uterommet, med en gangsti som elegant knytter hage og hus sammen, opphøyde staudebed og veldefinerte kantavslutninger rundt både bed og sitteområde. Selv inne i drivhuset videreføres uttrykket med Herregård belegningsstein som utegulv. “Herregårdssteinen, med sitt robuste og rustikke preg, ble vårt valg for hagen. Den utfyller murens skjønnhet og beplantningen, samtidig som den harmoniserer med husets farger. Selv om vi vurderte ulike farger, endte vi opp med den tradisjonelle grå for et enhetlig uttrykk” skildrer hun valg av materiale til hagen.
Tips til nye hageentusiaster
Tilslutt gir Gro oss sine beste tips til nye hageentusiaster som ønsker å starte på sitt eget hageprosjekt:
- For nybegynnere i hageverdenen, anbefales det å reflektere over solforhold og hagens soner.
- Vurder hva du ønsker å se fra din favorittplass i hagen.
- Konsentrer deg om én sone av gangen, og husk at solid grunnarbeid kan spare mye vedlikehold senere.
- Planlegg plantekomposisjoner omhyggelig for å oppnå ønsket uttrykk, og sjekk at planten passer i ditt lokale klima.
- Og husk at en stor del av det å opparbeide en hage er å prøve og feile. Det blir mye flytting av planter under hele prosessen.