Det er fort gjort å sette spaden i jorda og brette opp ermene, men ofte kan man ende opp med planter som må flyttes, man sår gress der man ikke skal ha gress og helheten blir kanskje ikke helt slik du hadde ønsket deg.
Hva ønsker jeg meg av hagen?
- brukshage
- prydhage
- barnevennlig hage
- plass for soling og avslapping
- grønnsakshage
- drivhus eller lysthus
- belysning
- annet
Velg en form
Det vil det gi et ryddig inntrykk hvis man velger en gjentagende form i hagen. Smaken er som baken, og det er ikke så viktig hva man velger bare man skaper en gjentagende ryddig form.
- rette linjer/firkanter
- buede former/ovaler/sirkler
Har du valgt en oval hage kan man gjerne lage en oval i belegningsstein i plenen. Ikke at det har en hensikt, men det skaper spenning og gir deg en hage som ikke er helt som hos naboen.
Farger
I Norge er vi veldig opptatt av blomstring. Sesongen er kort og vi higer etter farger. Vær imidlertid obs på at hagen skal være vakker om vinteren også. Vintergrønt og planter som gir en skulpturell effekt gir glede hele året.
Blomstringen er ofte ganske kort. Det er derfor viktig å velge en variant med spennende bladverk, morsomme grener etc. Det finnes spennende rododendron varianter med flott bladverk. Dette er viktig for en variant som blomstrer relativt kort. Rødt og limefarget bladverk kan ta pusten fra deg hele sesongen. Selvfølgelig elsker vi blomster, men vi vil bare motivere til å tenke på bladverk, struktur, bark og grener også.
Dekke i hagen
Når du etablerer en hage i Norge skal man huske på at vi har mye frost og telehiv i mesteparten av landet. Man sparer seg for mye bekymring ved å velge belegningsstein og heller produsert for norske forhold. Asak Miljøstein sine produkter tåler norsk klima og vil gi mange spennende uteplasser og innkjørsler i årene som kommer. Vårt tips når det gjelder valg av stein er å velge noe som holder seg i fremtiden, men vær kreativ på hvordan den legges. Lag rammer i en annen type stein, varier størrelsen på steinen, utnytt fjell som stikker opp i dagen, bland stein med elvestein, grus og tre. Tenk gjennom valg av farge på dekket, velg en varig stein med en farge du kan leve med, selv om stil og trend vil variere.
Gress
En av elementene i uterommet som krever mest vedlikehold er gressplen. Den må klippes gjennom hele sesongen, mens godt planlagte bed klarer seg med en vår- og høstdugnad, samt litt rufsing innimellom. Stein og tre er så godt som vedlikeholdsfritt.
De fleste ønsker seg imidlertid noe gress. Da er det viktig å ha klare skiller mellom gress og bed. Her anbefaler vi belegningsstein eller kantstein lagt kant i kant (i flukt) med gresset. På denne måten kan man kjøre gressklipperen over, og man slipper å bruke kantklipper, samtidig som man hindrer gress å vokse inn i bed.
Har du mye mose i plenen gjør det underverk å gjødsle. Om du gjødsler moseplenen tre ganger, fra snøen forsvinner og til St. Hans, vil du se enorme forbedringer. Vi anbefaler fullgjødsel som ikke fremmer vekst av ugress. Som tommelfingerregel kan man si at gjødsel skal tilføres tidlig i sesongen både til gress og til planter.
Lys
Utelys skaper stemning og gjør det hyggeligere å sitte ute en sen sommerkveld. Utebelysning sørger for at du kan se hagen din hele året og forlenger utendørssesongen i begge ender. Asak Miljøstein er leverandør av in-lite utebelysning - et kvalitetssytem basert på 12V som du enkelt kan installere selv. Når du går i gang med å planlegge uterommet så husk å tenk gjennom hvordan lys kan estetisk og praktisk bidra til å løfte uterommet ditt ytterligere. Tenk gjennom hvor du ønsker å ha innfelte lamper (kan monteres i stein eller i tre), om du ønsker noen lamper i blomsterbedet som kan lyse opp på beplantningen, eller lamper montert på mur, eller på vegg som kan lyse ned på møbler eller planter, eller annet som fortjener ekstra oppmerksomhet.