Til hovedinnhold
Tilbake til Uterommet

Frodig og økologisk hage med murbed – tips til et grønt uterom

Murbed er den ideelle løsningen for å bygge et frodig og økologisk uterom. Her kan du kombinere funksjonell struktur med naturlige elementer for et bærekraftig og innbydende uttrykk i hagen.

Grønt og frodig murbed i hage med et naturlig og økologisk preg.

Et murbed er en praktisk og visuelt ryddig løsning for deg som ønsker å organisere hagen og samtidig skape gode vekstforhold. Med solide materialer kan du bygge opphøyde bed som gir effektiv drenering og enklere tilgang til beplantning. Bed i mur fungerer også godt som naturlige avgrensninger og gjør det lettere å strukturere uterommet i soner. Her får du konkrete tips til hvordan du kan lage et funksjonelt og innbydende murbed – tilpasset norske forhold og hager i alle størrelser.

Velg riktige blomster for et frodig og funksjonelt bed

Når du planlegger et blomsterbed i hagen, er det smart å tenke helhetlig – både estetisk og praktisk. For å sikre blomstring gjennom hele sesongen og samtidig tiltrekke pollinerende insekter, bør du plante vekster som blomstrer til ulike tider på året. Et variert bed med planter som blomstrer vår, sommer og høst gir insektene mattilgang over lengre tid, samtidig som det gir deg et levende og fargerikt uterom.

Tips til blomster etter sesong:

  • Vår: krokus, vårlyng, julerose
  • Sommer: lavendel, blomkarse, vortemelk
  • Høst: solhatt, oregano, høstlyng

Herregårdserien

Herregårdserien gir deg fleksibiliteten til å bygge blomsterbed i den størrelsen og formen som passer hagen din – enten du ønsker rette linjer eller mer organiske former. Muren gir tydelige avgrensninger, god støtte til jorden og et uttrykk som passer inn i både tradisjonelle og moderne hager.

Les mer om Herregårdserien

La humla finne veien til hagen din

Forskjellige insektarter har ulike behov. Ved å plante blomster som blomstrer fra tidlig vår til sen høst, skaper du et bed med kontinuerlig tilgang på nektar og pollen – noe som tiltrekker et bredt mangfold av pollinerende insekter. Et godt sammensatt blomsterbed med planter som har ulik blomstringstid bidrar til en mer levende og funksjonell hage.

Eksempler på fargerike og brukervennlige planter er blomkarse, ringblomster og enkelte typer roser. Disse gir ikke bare visuell variasjon, men kan også benyttes i matlaging – perfekt for deg som ønsker både nytte og estetikk i uterommet.

Tips til flere blomster etter sesong:

Vår: Krokus, Vårlyng og Perleblomst
Sommer:
Lavendel, Blomkarse og Ringblomst
Høst:
Sedum, Høstlyng og Solbrud

Dyrk dine egne urter og grønnsaker i hagen

Du trenger verken store arealer eller avansert utstyr for å dyrke egne, spiselige vekster i hagen. Et lite bed, noen krukker eller en opphøyd murkant er nok til å skape en funksjonell kjøkkenhage. Velger du et solrikt sted og sørger for jevn vanning, kan du enkelt komme i gang med kortreist matproduksjon hjemme hos deg selv.

Et mindre dyrkingsområde er dessuten lettere å vedlikeholde og gir deg god oversikt gjennom sesongen. Dette er et perfekt prosjekt for deg som ønsker en grønnere hage, samtidig som du får noe igjen for innsatsen – på tallerkenen.

Start gjerne med enkle og raske vekster som gir tidlig avling og motiverer til videre dyrking.

Forslag til spiselige vekster for hagebed:

  • Flerårige vekster: Gressløk, Rabarbra
  • Ettårige vekster: Reddik, Grønnkål, Salat, Gulrot, Erter, Spinat og Persille

Ved å velge spiselige planter til hagebedet, kombinerer du nytte og glede. Du får grønne omgivelser som også leverer smaker til kjøkkenet – og et uterom med flere bruksområder.

Herregård Mur, herregård belegningsstein, mur, belegningsstein, kantstein, herregård kantstein
  1. Actea simplex div. kultivarer
  2. Allium flere arter
  3. Aster flere arter
  4. Calamintha nepeta
  5. Echinacea purpurea
  6. Eupatorium fistulosum 'Atropurpureum'
  7. Geranium arter
  8. Helenium flere kultivarer
  9. Hemerocallis div arter og kultivarer
  10. Monarda didyma flere kultivarer
  11. Nepeta fassenii kultivarer og Nepeta racemosa arter
  12. Primula florindae
  13. Salvia nemorosa-kultivarer, Salvia officinalis
  14. Trifolium
  15. Veronica flere arter

Herdighet, og solforhold er viktig å ta hensyn til når du skal plante. Noen vekster tåler uttørking bedre enn andre. Er du lite hjemme eller ønsker lettstelte krukker og bed kan du teste ut Heuchera, de holder seg godt hele året, og krever lite. Blomstene er unnselige og har ikke stor prydverdi, det er bladene som utgjør prydverdien.

Til venstre er forslag til stauder som tiltrekker humler, bier og insekter, - disse vil være avhengige av sol minst halve dagen for å få tilstrekkelig blomstring.

Tips til jord og næring i hagen

Riktig jord er avgjørende for et godt resultat i hagen. For å skape sunne og frodige vekstforhold, er det smart å bruke torvfri jord, gjerne i kombinasjon med egenprodusert kompost dersom du har plass til det. Kompost gir jorda struktur og forbedrer evnen til å holde på både vann og næring.

Naturgjødsel er et effektivt alternativ til kunstgjødsel, og flere norske produsenter tilbyr jordforbedringsmidler som tilfører næring gjennom hele vekstsesongen. Dette gir plantene gode vekstvilkår og styrker jordlivet på sikt.

For å vanne mest mulig effektivt og miljøvennlig, kan du samle opp regnvann i tønner eller beholdere. Det har perfekt temperatur for plantene og bidrar til lavere vannforbruk.

Du kan også forbedre jorda ved å lage grønngjødsel – bruk overskuddsmateriale som gressklipp, planteavfall og nedklippede urter til å dekke bedene. Dette holder på fuktighet, reduserer ugress og tilfører næring når det brytes ned.

Unngå bruk av kjemiske ugressmidler og plantevernmidler – det finnes mange gode, naturlige alternativer.

Til slutt: Velg norske planter. De er tilpasset klimaet og har bedre forutsetninger for å trives – noe som gir deg en robust, vakker og mindre krevende hage.